God isolering sparer energi

 

Om du irriterer deg over strømregningen, eller om du syns det pleier å bli litt kald og ukoselig hjemme, i alle fall midt på vinteren, er dette en påminnelse om at det er på tide å etter-isolere huset. Det er noe som ikke trenger å være så vanskelig, selv om det krever litt tid, så vel som forberedelser før man setter i gang.

Om man bor i et eldre hus som ikke er blitt renovert, kan det være lurt å tenke på en større aksjon som innebærer at man samtidig bytter ut den eldre fasaden, kle det hele i semipernabel folie, og slik slå to fluer i en smekk.

Om man bor i en nyere bolig kan det være fordelaktig å begynne med å etterisolere loftet. Den som bor i murhus har også flere muligheter til å etterisolere, og til å skape et bedre og varmere inneklima for den kalde årstiden, så vel som behagelige temperaturer inne på somrene. En av de billigste og vanligste metodene er å feste brannhemmet isopor på utsiden av den stående strukturen. Denne kles deretter med et finmasket nett som festes med barduner, for så å dekkes med et nytt lag murpuss.

Hva bør man tenke på før man tar steget?

Mye av det som er beskrevet over er ting som man kan gjennomføre på egen hånd, om man har tid til overs, og ikke er forbannet med ti tommeltotter. Det bidrar selvfølgelig til å holde kostnadene nede. Uten å lyve kan man si at dette er en større aksjon, som krever en viss planlegging, både med hensyn til materialvalg og gjennomføring, men det er ikke en aksjon som er teknisk kompleks eller krever direkte fagkunnskaper, selv om litt erfaring med tømring eller snekring ikke er å forakte.

Den viktigste tekniske hindringen som man må ta hensyn til, er at man sikrer en underlufting, eller at man tar hensyn til at strukturen får puste. Om man ikke gjør det, kan man få råteskader, eller til og med fuktskader eller mugg på innsiden av boligen. Dette er den største ulempen når man bruker isopor. Murhus «puster» nemlig også. Siden veggen som regel er den kaldeste delen av rommet, tar denne til seg fuktighet, som vanligvis langsomt beveger seg gjennom veggen til den kaldere utsiden.