“Ja takk til grønne tak!”

Hva er et grønt tak? Definisjonen på et grønt tak er et tak som er helt eller delvis dekket av vegetasjon. Dette er ingen ny oppfinnelse, selv om navnet Grønt tak er nytt. Her i Norge har det lenge vært vanlig med torvtak, og på disse takene kan det vokse både blomster og gress. Moderne grønne tak lages oftest i byene, på terrasser eller på flate tak. Alle med et flatt tak kan lage et grønt tak, og det grønne taket kan gjøre nytte for seg på mange måter. I en by med få grøntarealer, kan grønne tak bli til små parker for de som bor i bygningen. Kall det gjerne en takhage, eller en takpark. Det kan plantes busker, blomster og små trær på taket, og settes ut stoler og benker. Her kan beboerne nyte solen og utsikten, uten for mange forstyrrelser fra forbipasserende, og mange nye boligblokker har satset på nettopp denne løsningen.

Det nyttige taket

Et grønt tak trenger ikke å bare være til pynt. Det kan også dyrkes frukt, bær og grønnsaker på taket. I enkelte storbyer blir det til og med satt opp bikuber på de grønne takene. Grønne tak gjør også nytte for seg bare gjennom å være et beplantet område. Takene demmer opp for klimaendringene, gjennom å motvirke det som kalles “varmeøy-effekten”. Byområder varmes opp raskt av sollyset, og storbyene kan være betydelig varmere enn områdene rett utenfor byen. Grønne planter reduserer denne oppvarmingen, og hvert eneste grønne tak hjelper, uansett hvor lite det er. Tak dekket av vegetasjon tar også opp regnvann, og kan forhindre regnflommer i nærområdet. En annen fordel, er at de grønne plantene tar opp karbondioksid fra luften, og produserer oksygen. Dermed bidrar taket til å redusere luftforurensingen og klimagassutslippene i byene. En annen fordel er at de grønne takene forskjønner byen, ikke bare for de som bor i huset. Planter på taket gir også gode leveområder for insekter og fugler, så husk å sette opp fuglekasser på taket. Da bidrar du til å øke områdets artsmangfold.

Lag din egen oase

Det er ikke alle som har et flatt tak tilgjengelig. Hvis du bor i en blokk med et flatt tak, kan beboerne i blokken gå sammen om å lage et grønt tak. Men selv om taket ditt er uegnet til formålet, kan du hjelpe miljøet og artene om nærområdet gjennom å lage en grønn veranda. For selv en liten flekk med grønt kan gjøre underverker. Mennesker har et behov for nærhet til naturen. Har du en veranda, kan du plate blomster og busker i krukker, og lage din egen oase. Det kan koste litt, men da er det mulig å ta opp et forbrukslån. denne lånekalkulator på sambla.no hjelper deg å finne et lån med fornuftig rente. Vil du ha en nyttehage, kan du plante urter, grønnsaksplanter og små frukttrær. Det finnes sakte-voksende frukttrær som er laget nettopp for å dyrkes i krukker på verandaer og tak. Bidra til et bedre miljø gjennom å gjøre hjembyen din grønnere.