Er boligen din smart?

Se her, hva syns du om dette som VG skriver her.

I dag utvikles det mange gode løsninger for “smarte hjem”. Det at du kan slå på varmeovner hjemme før du ankommer hjem, eller skru av og på lys mens du er borte er både med bare et tastetrykk på mobilen er energibesparende og et sikkerhetstiltak.

Men er det alle “smartløsninger” like smarte å ha?

Fordeler med smarte hjem

Mange tenker gjerne på

eletriske duppeditter

i hjemmet som fjernkontroller, lyd og bildeanlegg som kan kobles sammen med smarte løsninger. Men det er også skadebegrensende og sikkerhetsteknologi som kan virkelig redde deg og boligen om uhellet skulle være ute.

Forestill deg at du er ute og en lekkasje oppstår mens du ikke er hjemme. Alt av {:møbler og interiør http://www.trendly.no/ oversvømt og parkettgulvet ødelagt av vannskader. I dag kan du installere vanndetektor i huset under rør og benker som oppfatter fuktighet. De sender da et signal til deg på mobilen og du kan rask avverge oversvømmelse og vannskader i hjemmet. Det samme kan også gjøres med røykvarslere og annet sikkerhetsutstyr.

Disse løsningene er tilgjengelig hos de fleste vektertjenester i Norge, men har du ikke dekning kan du også kjøpe disse løsningene i dag og ihvertfall få varslet naboer eller bekjente som kan bistå.

Er du den som sjekker komfyren hver gang du går ut døren både to og tre ganger, kan smartløsninger også hjelpe deg med dette ved å installere komfyrvakt og røykvarslere som oppfatter varme og gnist.

Du kan også installere kameraer som er bevegelssestyrte, da vil du bli varslet på mobilen om uvedkommende er på eiendommen din. I tillegg er det mulig å stille inn følsomhetsgrad slik at den ikke slår ut hver gang katten springer over gulvet.

Ulemper med smarthjem

Dette kan være svært kostbare løsninger i seg selv og vil ta en god del tid før du merker at du har spart på f.eks varmeregulering i hjemmet.

Om man har vektertjeneste i tillegg får man gjerne rabatterte priser på komponentene, men det koster fort 500 i måneden å de tilgjengelig, derfor er det viktig å undersøke først om du har god dekning i området slik at du ikke betaler for en tjeneste du ikke får om uhellet treffer.

har du venner og bekjente som du stoler på og kan ta en kontrollsjekk etter du har hastet deg ut for å rekke flyavgangen, kan dette være en like god løsning.

Er du avhengig av mobilvarsling kreves det at du har tilgang til Intetnett-oppkobling, hvor enn du drar, og det er det ikke bestandig mulighet for.

Jo mer alarmsystemer i hjemmet blir programmert trådløst og styrt på nett, jo større muligheter for å hacke systemet om f.eks innbruddvarslere som kun er tilkoblet din pc eller mobil.

I tillegg gir de verdifull informasjon til innbruddstyver når du er hjemme og forlater hjemmet.

da er det heller bedre å ha innbruddsalarmer tilknyttet vektertjenester.

Så det fins en god del elementer å tenke over før man kjøper inn alt mulig kontrollstyring i hjemmet, kanskje alt er ikke like smart for deg likevel?