Takstein i leire

Takstein i leire har lange tradisjoner som byggemateriale, både i Norge og Europa forøvrig. For mange land, spesielt Spania og Portugal, anses det som en viktig del av den historiske og arkitektoniske arven. Takstein i leire gir god beskyttelse mot både varme, vind, regn og snø. Det finnes et bredt utvalg av teksturer og farger å velge mellom, så det bør være mulig å finne noe som passer til de fleste hus.

Mer som ligger under

Et hus med takstein i leire er mer komplekst enn det man ser utenfra. Skal man legge takstein selv er det derfor viktig å sette seg inn i detaljene rundt dette. Faktorer man bør være spesielt oppmerksom på er avslutninger rundt mønet, pipa, kvister og lignende. Å sikre god, tetning, isolasjon og lufting her er typiske ting hobbysnekkere glemmer ved denne type arbeid.

Ellers er metoden for å bytte tak relativt enkel. Om man velger å bytte undertaket først, er det viktig å huske å legge noten nedover og høvlet side opp. Man bør også feste hvert panel til minst tre takstoler. Bruk presenning til å beskytte undertaket mot fukt underveis i byggingen. Så snart undertaket er på plass, må underlagspappen legges. Her anbefales det å benytte en polyester-basert variant. Enkelte typer av underlagspapp har også så høy kvalitet og styrke at den kan stiftes i stedet for å spikres. Om man ønsker å spare tid, kan dette være noe å vurdere. Underlagspappens vanntette egenskaper reduseres gradvis av UV-stråler, så være påpasselig med å gå videre til neste steg raskt, selv om taket nå er tett. Før man kan legge takstein, må imidlertid sløyfer og lekter på plass. Sløyfene legges først, og bør monteres over hver takstol. Sløyfene sikrer at vann som kommer under taksteinene dreneres bort. Lektene legges på tvers på topp av sløyfene, i avstand tilpasset tiltenkte takstein. Når alt forarbeidet er unnagjort, er det bare å begynne å legge taksteinene.

Økonomisk vurdering

Takstein i leire er noe dyrere enn takstein i betong, men vil for de fleste være en overkommelig investering. Det finnes i dag også mange måter å skaffe finansiering til oppussingsprosjekter som dette. Tjenester som for eksempel https://www.centum.no kan være verdt et forsøk. Å betale litt renter på et lån kan være mye billigere enn å se hele huset råtne bort på grunn av lekkasje i taket.

Takstein i leire er også svært holdbart. Gjør man først investeringen i å bytte undertak, takpapp, sløyfer og lekter, kan det være vel verdt noen ekstra kroner å kjøpe takstein i leire i stedet for betong. Da vet man at man har et tak som for de fleste vil vare livet ut. Det finnes eksempler på leirstein som har holdt i flere århundre.