Byggematerialer for hus og hjem

I dag er det ikke bare å begynne å bygge for det er tusenvis av regler å passe på. Først skal man eie en tomt eller avtalt med grunneier, så skal man søke kommunen om tillatelse til å bygge, så skal designet utprøves til omgivelsene, deretter skal man ta hensyn til bærekraft og nullutslipp, og da har man ofte kommet så langt at man lar bygge-drømmen forbli en drøm.

Men man må ikke gi opp. Det er viktig å huske på at et hjem kan bli hele familiens fellesprosjekt, og skape gode opplevelser og minner for resten av livet. Det er mange nye triks og metoder for hvordan man skal bygge i dag, men også en hel rekke nye byggematerialer som fins på markedet. Det handler om å lage hus som tåler de norske værforholdene, men det handler også om at vi i større grad er nødt til å ta hensyn til naturen. Mange mener at vi ikke trenger å gjøre det, og derfor har utviklingen gått tregt i mange år. Men nå er det ny giv og en teknologi som kan gjøre det til en lek å bygge nytt.

Science fiction i byggebransjen

For det er nesten helt utrolig hva forskerne mener vi kan få til. Nanoteknologi og genmodifiserte materialer kan redusere bruken, forsterke effektene og gjøre husbygging til en mer bærekraftig løsning når nye hus skal bygges for fremtiden. Det er ikke uten grunn myndighetene er bekymret. Man regner med at byggebransjen i seg selv står for nesten halvparten av alle utslipp i hele verden.

Slike astronomiske tall fordrer at vi tenker nytt. Og vi må gå innover for å håndtere det som ligger utenfor vår fatteevne. Det er de små mikroskopiske forskjellene som får betydning. Slik som aerogel i betong, integrerte solceller i tak og vegger, wolfram i vinduer for å absorbere solstråling også videre. Denne teknologien kan også kanskje ta oss ut i verdensrommet, men det er en helt annen sak.

Mye å spare

Det er mye å spare for husholdningene også. Det er nemlig ikke bare miljø som har godt av at vi tenker oss om og bygger fornybart og bærekraftig. Lommeboka vil ha godt av det også. Mange tenker at å bygge nytt er dyrt, men besparelsen viser seg umiddelbart. Finn heller et billig forbrukslån enn å vente på en sjanse som er for god til å være sann. Det er nemlig mye å spare på å installere solceller eller å bygge med isolerende byggematerialer. Noen kan til og med selge overskuddsenergien de tar ut av anlegget.

Tenk over hvordan huset skal være på forhånd og lag gjerne en skisse. En skisse vil gjøre det enklere å komme i gang med byggeprosessen og få godkjenning fra kommunen. Det er først når man er i gang det begynner å bli moro.