Nytt tak på LEGO-Prinsipp

 

En ny utvikling innen modulbygg for taker i ferd med å utvikles i Syd-Tyskland og Sveits. Konseptet finnes fortsatt ikke i Norge, men produsenter av ferdighus eller andre vil muligens ha mye igjen for å se to ganger på slike systemer.

Helheten av et slikt integrert system gjør byggingen av tak på nybygg, så vel som utskifting av tak på gamle bygg, langt mer effektive enn det som tidligere var tilfellet. Ikke bare sparer man arbeidstid med et slikt system, men man hindrer også kasting av for mye materiale, eller annet svinn i kutting og tilpasning av en seksjon.

Modulene er som rege kvadratmeter store, med overflate, så vel som isolering integrert i noe som kan minne om en avlang gedigen legokloss. Hver seksjon har nemlig fuger som gjør at de passet i hverandre, og som sikrer at det blir vanntett. Dermed kan man i løpet av en tredjedel av arbeidstiden oppnå et bedre og sikrere resultat, en ved tradisjonelle metoder: Disse inkluderer som regel ekstra støttebjelker, en arbeidsgang for isolering fra utsiden, påfølgende damp-sperrende folie, for så å kreve at det legges en ekstra krysslisting, som så dekkes med taksten, panner, eller blikkplater.