Trist i taklampa

Det er litt trist å se de mange feilene som blir begått med taklamper. Les denne lille guiden for å unngå de groveste feilene.

Taklamper er egentlig et ganske merkelig produkt. For mange ser på en taklampe som en lampe som skal lyse opp et helt rom. På 1950-tallet, eller tidligere, var det ikke uvanlig å se en enkel lyspære med en kuppel på seg. Dette var en klassisk taklampe, som tjente som opplyser av alle rom. Bad, stue, kjøkken, gang og soverom. I alle rom ble det installert taklamper, og rommene fungerte på mange måter som opplyste enevelder med taklampen som diktator.

Ingen annen type belysning var påkrevd, kanskje bare med unntak av en og annen leselampe. Eller en bordlampe som ble satt rundt på enslige bord i kroker og hjørner.

Disse bordlampene fungerte mye bedre når det gjaldt belysning, for en fikk ikke det grelle lyset som en gjerne forbinder med taklamper.

Men det skulle gå lang tid før ordene «indirekte belysning» begynte å herje i ukebladspaltene.

Indirekte belysning

Men når det først kom, kom det også for alvor. En gang, sånn omtrent på midten av nittitallet – eller kanskje noe senere i Norge, skulle alle ha indirekte belysning. Vel ble det da også gjort ganske mange feil her, men i det minste var en på rett vei.

Dette var spotlightens tidsalder, og det hele ble faktisk så intenst at det nesten gikk for langt. For det var jo ikke meningen at spotlighten skulle ta over for taklampen? Det blir jo ikke mer indirekte belysning av at en setter opp en mengde spotlights i taket.

Taklampens fremtid

Svaret er at en trenger både taklampen (finn taklamper her), spotlights og også andre lamper og former for belysning. Men at det nok lønner seg å tenke litt videre omkring alt. I stedet for å tenke at du skal ha en eller to punkter i taket der all belysning skal komme fra, skal du heller spre alt ut over hele rommet.

www.cahetu.no finner du masse fin belysning, og en rekke flotte designerlamper fra noen av Skandinavias beste formgivere. Cahetu høres kanskje ut som en nordnorsk frisørsalong, men det er altså en av Nordens flotteste designbutikker på nettet. Og det er de to danske kvinnene Camilla og Helle Tuborgh som står bak butikken.

En strategi for belysning

Legg deg opp en god strategi for belysning. Begynn med å samle mest mulig informasjon fra nettet. Og lag så en liste over de lamper du helst kunne tenke deg. Du skal slett ikke unngå alt som heter taklamper, for det passer jo helt perfekt og ha et sentralt midtpunkt i mange rom. Selv om lampen slett ikke trenger å henge i taket.

Og det er også viktig at rommet ikke bare blir opplyst av en, eneste lampe.

Prøv derfor å finne flere lamper som kan lyse opp rommene dine. Da vil du nærmest automatisk få det som kalles indirekte belysning, og uansett hva ekspertene kaller det vil du se at det fungerer bedre enn taklampe-strategien.